Szkoła branżowa I stopnia
Zawód: Cukiernik
W branżowej szkole I stopnia realizowane jest kształcenie w zakresie jednej kwalifikacji.
Po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu zawodowego, absolwent uzyska dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe, a także otrzyma wykształcenie zasadnicze branżowe.
Absolwenci szkoły branżowej I stopnia będą mogli:
- kontynuować naukę w systemie szkolnym w szkole branżowej II stopnia, lub
- podnosić swoje kwalifikacje w liceum ogólnokształcącym dla dorosłych i jednocześnie aktywizować się na rynku pracy.
W kształceniu zawodowym szczególny nacisk został położony na zajęcia praktyczne.
Nasi uczniowie będą nabywać umiejętności zawodowe w rzeczywistych warunkach pracy u najlepszych pracodawców.
Pracodawca zawiera z uczniem, jako młodocianym pracownikiem, umowę o pracę w celu przygotowania zawodowego. Z tego tytułu uczniowie otrzymują wynagrodzenie.
Symbol cyfrowy zawodu: 751201
Typ szkoły: szkoła branżowa I stopnia
Podbudowa: 8-letnia szkoła podstawowa
Uzyskane wykształcenie: zasadnicze branżowe
Jak wygląda nauka w szkole?
- Nauka trwa 3 lata,
- W każdej klasie system kształcenia jest przemienny.
- Przez jeden tydzień uczeń uczęszcza do szkoły na zajęcia z przedmiotów ogólnokształcących,
- Przez drugi tydzień uczeń realizuje przygotowanie zawodowe w zakładzie pracy.
- W każdym roku szkolnym uczniowie oddelegowani są na czterotygodniowy kurs teoretycznych przedmiotów zawodowych, które uzupełniają cykl kształcenia zawodowego.
Czego uczysz się na zajęciach?
- oceny przydatności surowców (mąki pszennej, cukru, tłuszczu, jaj itd.) oraz przygotowanie ich do produkcji;
- mieszania surowców (zgodnie z recepturami) w zależności od rodzaju ciast (drożdżowe, francuskie, kruche, biszkoptowe, biszkoptowo-tłuszczowe, orzechowe, bezowe) oraz ich wyrabiania;
- przygotowywania różnego rodzaju nadzień, np. kremów, polew, galaretek, owoców, marmolad, ponczów;
- formowania i wypieku lub smażenia, w zależności od rodzaju ciasta;
- przekładania i nadziewania różnymi masami, wykańczania glazurą, galaretką, cukrem pudrem lub kuwerturą, w zależności od rodzaju ciasta lub ciastek;
- oceny organoleptycznej poszczególnych faz procesu technologicznego;
- zapobiegania powstawaniu wad i odstępstw od norm jakościowych przy produkcji ciast i ciastek;
- regulowania maszyn i urządzeń w zakresie utrzymania właściwych parametrów technologicznych;
- usuwania drobnych usterek w zespołach mechanicznych elementów bezpośrednio stykających się z ciastem lub produkowanym nadzieniem lub polewą;
- oceniania sprawności techniczno-technologicznej maszyn i urządzeń ciastkarskich;
- organizowania i nadzorowanie pracy brygad produkcyjnych;
- prowadzenia dokumentacji produkcyjnej oraz rozliczeń technologicznych zużycia surowców i półfabrykatów do produkcji;
- utrzymywania porządku i czystości na stanowiskach pracy oraz przestrzegania obowiązujących zasad bhp i ppoż.
Jakich przedmiotów będziesz się uczyć w zawodzie cukiernika?
- Bezpieczeństwo i higiena pracy
- Podstawy przemysłu spożywczego
- Obsługiwanie maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych
- Magazynowanie surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych
- Sporządzanie półproduktów i wyrobów cukierniczych Dekorowanie, konfekcjonowanie i dystrybucja wyrobów cukierniczych
- Język obcy zawodowy
Jakie zdobywasz kwalifikacje?
SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych
Jakie umiejętności, cechy psychologiczne lub uzdolnienia są przydatne w zawodzie ?
Od cukiernika wymagana jest sprawność fizyczna i manualna oraz sensomotoryczna. W ocenie jakości wyprodukowanych wyrobów cukiernik powinien posługiwać się czuciem smakowym i wrażliwością węchową i czuciem dotykowym. Cukiernik powinien mieć także sprawne ręce do wyrabiania ciasta i elementów dekoracyjnych.
Jakie masz perspektywy zatrudnienia?
Pracę znajdziesz w cukierniach, firmach produkujących wyroby cukiernicze, w barach i restauracjach, hotelach, przy przygotowywaniu deserów oraz prowadząc własną działalność gospodarczą
Dlaczego warto wybrać Szkołę branżową I stopnia Cosinus?
- praktyczna nauka zawodu u najlepszych pracodawców (Dybalski, Zimny Auto Sp.z o.o, Opel, Nastapol, Barbarella, Bosch Service, Volksvagen, Zakład fryzjerski Robertino, sieci handlowe i renomowane firmy budowlane itp.)
- bogata oferta zajęć pozalekcyjnych,
- tablet dla każdego ucznia,
- dopłata do biletu miesięcznego w komunikacji miejskiej,
- stypendia socjalne,
- stypendia naukowe,
- zeszyty dla każdego ucznia,
- komplet podręczników
Dodatkowe kwalifikacje umożliwiające uzyskanie nowego zawodu
Technik technologii żywności (TG.17. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych )
Zawody pokrewne
Piekarz | Kucharz
Szkoły branżowe I stopnia ruszyły w polskim systemie oświaty 1 września 2017 roku, zastąpiły one wcześniej funkcjonujące szkoły zawodowe.
Nauka w szkole branżowej I stopnia trwa trzy lata i jest bezpłatna. Do nauki w szkole zapraszamy absolwentów 8-letniej szkoły podstawowej.
Jak wygląda nauka w szkole?
- Nauka trwa 3 lata,
- W każdej klasie system kształcenia jest przemienny:
- przez jeden tydzień uczniowie uczęszczają do szkoły na zajęcia z przedmiotów ogólnokształcących
- przez drugi tydzień uczniowie realizują przygotowanie zawodowe w zakładzie pracy
- W każdym roku szkolnym uczniowie oddelegowani są na czterotygodniowy kurs teoretycznych przedmiotów zawodowych, które uzupełniają cykl kształcenia zawodowego.
W branżowej szkole I stopnia realizowane jest kształcenie w zakresie jednej kwalifikacji.
Po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu zawodowego, absolwent uzyska dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe, a także otrzyma wykształcenie zasadnicze branżowe.
Absolwenci szkoły branżowej I stopnia będą mogli:
- kontynuować naukę w systemie szkolnym w szkole branżowej II stopnia
- podnosić swoje kwalifikacje w liceum ogólnokształcącym dla dorosłych i jednocześnie aktywizować się na rynku pracy.
W kształceniu zawodowym szczególny nacisk został położony na zajęcia praktyczne.
Nasi uczniowie będą nabywać umiejętności zawodowe w rzeczywistych warunkach pracy u najlepszych pracodawców. Pracodawca zawiera z uczniem, jako młodocianym pracownikiem, umowę o pracę w celu przygotowania zawodowego. Z tego tytułu uczniowie otrzymują miesięczne wynagrodzenie, prawo do urlopu, świadczeń emerytalnych i zdrowotnych. Umowa o pracę gwarantuje ochronę pracownika w oparciu o Kodeks Pracy.
Cukiernik
Wykonuje czynności związane z produkcją wszelkiego rodzaju wyrobów cukierniczych np. ciast, lodów, deserów o różnych gramaturach i kształtach przekładanych nadzieniami oraz ich dekorowanie
Symbol cyfrowy zawodu: 751201
Typ szkoły: branżowa szkoła I stopnia
Podbudowa: 8-letnia szkoła podstawowa
Uzyskane wykształcenie: zasadnicze branżowe
Czego uczysz się na zajęciach?
- oceny przydatności surowców (mąki pszennej, cukru, tłuszczu, jaj itd.) oraz przygotowanie ich do produkcji
- mieszania surowców (zgodnie z recepturami) w zależności od rodzaju ciast (drożdżowe, francuskie, kruche, biszkoptowe, biszkoptowo-tłuszczowe, orzechowe, bezowe) oraz ich wyrabiania
- przygotowywania różnego rodzaju nadzień, np. kremów, polew, galaretek, owoców, marmolad, ponczów
- formowania i wypieku lub smażenia, w zależności od rodzaju ciasta
- przekładania i nadziewania różnymi masami, wykańczania glazurą, galaretką, cukrem pudrem lub kuwerturą, w zależności od rodzaju ciasta lub ciastek
- oceny organoleptycznej poszczególnych faz procesu technologicznego
- zapobiegania powstawaniu wad i odstępstw od norm jakościowych przy produkcji ciast i ciastek
- regulowania maszyn i urządzeń w zakresie utrzymania właściwych parametrów technologicznych
- usuwania drobnych usterek w zespołach mechanicznych elementów bezpośrednio stykających się z ciastem lub produkowanym nadzieniem lub polewą
- oceniania sprawności techniczno-technologicznej maszyn i urządzeń ciastkarskich
- organizowania i nadzorowanie pracy brygad produkcyjnych
- prowadzenia dokumentacji produkcyjnej oraz rozliczeń technologicznych zużycia surowców i półfabrykatów do produkcji
- utrzymywania porządku i czystości na stanowiskach pracy oraz przestrzegania obowiązujących zasad BHP i przeciwpożarowych
Jakie zdobywasz kwalifikacje?
SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych
Jakie umiejętności, cechy psychologiczne lub uzdolnienia są przydatne w zawodzie?
Od cukiernika wymagana jest sprawność fizyczna i manualna oraz sensomotoryczna. W ocenie jakości wyprodukowanych wyrobów cukiernik powinien posługiwać się czuciem smakowym i wrażliwością węchową i czuciem dotykowym. Cukiernik powinien mieć także sprawne ręce do wyrabiania ciasta i elementów dekoracyjnych.
Jakie masz perspektywy zatrudnienia?
Pracę znajdziesz w cukierniach, firmach produkujących wyroby cukiernicze, w barach i restauracjach, hotelach, przy przygotowywaniu deserów oraz prowadząc własną działalność gospodarczą.
Zawody pokrewne
Piekarz | Kucharz
Dlaczego warto wybrać Szkołę branżową I stopnia Cosinus?
- praktyczna nauka zawodu u najlepszych pracodawców
- bogata oferta zajęć pozalekcyjnych
- tablet dla każdego ucznia
- dopłata do biletu miesięcznego w komunikacji miejskiej
- stypendia socjalne
- stypendia naukowe
- zeszyty dla każdego ucznia
- komplet podręczników