Technikum dla młodzieży
Zawód: Technik hotelarstwa
Do wykonywania jakich zadań będzie przygotowany absolwent technikum hotelarskiego?
Technikum hotelarskie przygotowje absolwenta do realizacji następujących zadań zawodowych :
- utrzymywania czystości i porządku w obiekcie hotelarskim
- przygotowywania i podawania śniadań
- organizowania usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
- rezerwacji usług hotelarskich
- obsługi gości w recepcji
Czego uczysz się na zajęciach w technikum hotelarskim?
- prowadzenia działalności promocyjnej oraz sprzedaży usług hotelarskich;
- rezerwowania usług hotelarskich, w tym dobieranie oferty hotelowej zgodnie z potrzebami gości i zasadami rezerwacji usług dla gości indywidualnych i grup,
- rezerwowania usług hotelarskich z wykorzystaniem systemów rezerwacyjnych,
- sporządzania dokumentacji związanej z rezerwacją usług hotelarskich i przekazywania tych danych innym komórkom organizacyjnym obiektu;
- planowania i realizowania prac związanych z obsługą gości w recepcji, w tym rozpoznawania oczekiwań gości, prowadzenia książki meldunkowej, sporządzania dokumentacji związanej z procedurami przyjazdu (check-in) i wyjazdu (check-out) gości, udzielania informacji turystycznej,
- przygotowywania informacji dotyczących przybyłych gości dla innych komórek organizacyjnych obiektu, przyjmowania zamówień na usługi, wystawiania faktur, przyjmowania należności itp.;
- obsługiwania gości zgodnie z zakresem usług świadczonych przez hotel, w tym przygotowywania i podawania posiłków;
- technikum hotelarskie uczy organizowania usług dodatkowych w hotelu (oferowanych przez hotel i dostawców zewnętrznych) oraz sporządzania dokumentacji dotyczącej przyjmowania i realizacji zamówień na usługi dodatkowe;
- utrzymywania czystości i porządku w jednostkach mieszkalnych, w tym dobieranie techniki sprzątania oraz urządzeń, sprzętu i środków do wykonywanych prac porządkowych, obsługiwania urządzeń i sprzętu do utrzymywania czystości oraz stosowanie środków czyszczących i dezynfekcyjnych;
- analizowania rynku usług hotelarskich pod kątem polityki cenowej i oferowanych usług oraz potencjału turystycznego regionu, w którym zlokalizowany jest hotel oraz stosowania zasad i narzędzi marketingu;
- stosowania przepisów prawa dotyczące świadczenia usług hotelarskich;
- przestrzegania procedur postępowania z rzeczami pozostawionymi przez gości;
- współpracowania z firmami zewnętrznymi świadczącymi usługi dla zakładów hotelarskich;
- prowadzenia korespondencji oraz dokumentacji wymaganej na stanowisku pracy;
- biegłego posługiwania się przynajmniej jednym językiem obcym w zakresie słownictwa zawodowego w branży hotelarskiej;
- stosowania nowoczesnego sprzętu biurowego oraz specjalistycznych programów komputerowych wspomagających wykonywanie zadań;
- przestrzegania zasad etyki i kultury zawodowej, bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stosowania przepisów prawa dotyczących ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska.
- organizowania obsługi technicznej i napraw maszyn i urządzeń, zgłaszanie awarii;
- podejmowania i prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie usług hotelarskich.
Jakich przedmiotów będziesz się uczyć w zawodzie technika hotelarstwa?
- Bezpieczeństwo i higiena pracy
- Podstawy hotelarstwa
- Utrzymywanie czystości i porządku w obiekcie hotelarskim
- Przygotowywanie i podawanie śniadań
- Organizowanie usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
- Język obcy zawodowy
- Rezerwacja usług w recepcji
- Obsługa gości w recepcji
Miejsce realizacji praktyk zawodowych:
- obiekty hotelarskie
- inne podmioty stanowiące potencjalne miejsce zatrudnienia absolwentów szkół prowadzących kształcenie w zawodzie.
Liczba tygodni przeznaczonych na realizację praktyk zawodowych: 8 tygodni (280 godz.)
Jakie zdobywasz kwalifikacje ?
W trakcie nauki uczeń zdobywa 2 kwalifikacje składające się na ten zawód:.
HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
HGT.06. Realizacja usług
Kształcenie w ramach tych kwalifikacji zakończone jest egzaminem zawodowym. Pozytywna ocena z obu części egzaminu (pisemnej i praktycznej) umożliwia otrzymanie świadectwa potwierdzającego ww. kwalifikacje. Po ukończeniu szkoły i uzyskaniu wykształcenia średniego otrzymasz też dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe i tytuł technika hotelarstwa.
Umiejętności, cechy psychologiczne, uzdolnienia przydatne w zawodzie technika hotelarstwa.
- łatwość nawiązywania kontaktów
- odporność emocjonalna
- cierpliwość i uprzejmość
- obowiązkowość i dyskrecja
- umiejętność wysławiania się;
- wysoki poziom aktywności;
- podzielność uwagi i refleks;
- operatywność;
- znajomość języków obcych.
Jakie są perspektywy pracy w zawodzie technika hotelarstwa?
Pracę znajdziesz w zakładach hotelarskich, ośrodkach wypoczynkowych, zakładach uzdrowiskowych, pensjonatach, zajazdach, gościńcach, schroniskach, kwaterach prywatnych, a także w bazach ruchomych: promowej, żeglugowej, kolejowej, lotniczej, w hotelach i innych instytucjach posiadających bazę noclegową.
Zawody pokrewne
Technik organizacji turystyki | Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej
Dlaczego warto wybrać naszą szkołę?
- bogata oferta zajęć dodatkowych
- karta sportowa - OK -system
- dopłata do migawki,
- stypendia socjalne,
- stypendia naukowe,
- zeszyty dla każdego ucznia,
- komplet podręczników dla każdego ucznia.
Jakie studia po szkole?
Kierunki studiów związane z hotelarstwem, turystyką i sportem.
- Gastronomia i hotelarstwo
- Gospodarka turystyczna
- Krajoznawstwo i turystyka historyczna
- Sport
- Taniec
- Turystyka i rekreacja
- Wychowanie fizyczne
Do wykonywania jakich zadań będzie przygotowany absolwent technikum hotelarskiego?
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik hotelarstwa będzie przygotowany do realizacji następujących zadań zawodowych :
- utrzymywania czystości i porządku w obiekcie hotelarskim
- przygotowywania i podawania śniadań
- organizowania usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
- rezerwacji usług hotelarskich
- obsługi gości w recepcji
Czego uczysz się na zajęciach w technikum hotelarskim?
- prowadzenia działalności promocyjnej oraz sprzedaży usług hotelarskich
- rezerwowania usług hotelarskich, w tym dobieranie oferty hotelowej zgodnie z potrzebami gości i zasadami rezerwacji usług dla gości indywidualnych, jak i grup
- rezerwowania usług hotelarskich z wykorzystaniem systemów rezerwacyjnych
- sporządzania dokumentacji związanej z rezerwacją usług hotelarskich i przekazywania tych danych innym komórkom organizacyjnym obiektu
- planowania i realizowania prac związanych z obsługą gości w recepcji, w tym rozpoznawania oczekiwań gości, prowadzenia książki meldunkowej, sporządzania dokumentacji związanej z procedurami przyjazdu (check-in) i wyjazdu (check-out) gości, udzielania informacji turystycznej
- przygotowywania informacji dotyczących przybyłych gości dla innych komórek organizacyjnych obiektu, przyjmowania zamówień na usługi, wystawiania faktur, przyjmowania należności itp.
- obsługiwania gości zgodnie z zakresem usług świadczonych przez hotel, w tym przygotowywania i podawania posiłków
- technikum hotelarskie uczy organizowania usług dodatkowych w hotelu (oferowanych przez hotel i dostawców zewnętrznych) oraz sporządzania dokumentacji dotyczącej przyjmowania i realizacji zamówień na usługi dodatkowe
- utrzymywania czystości i porządku w jednostkach mieszkalnych, w tym dobieranie techniki sprzątania oraz urządzeń, sprzętu i środków do wykonywanych prac porządkowych, obsługiwania urządzeń i sprzętu do utrzymywania czystości oraz stosowanie środków czyszczących i dezynfekcyjnych
- analizowania rynku usług hotelarskich pod kątem polityki cenowej i oferowanych usług oraz potencjału turystycznego regionu, w którym zlokalizowany jest hotel oraz stosowania zasad i narzędzi marketingu
- stosowania przepisów prawa dotyczące świadczenia usług hotelarskich
- przestrzegania procedur postępowania z rzeczami pozostawionymi przez gości
- współpracowania z firmami zewnętrznymi świadczącymi usługi dla zakładów hotelarskich
- prowadzenia korespondencji oraz dokumentacji wymaganej na stanowisku pracy
- biegłego posługiwania się przynajmniej jednym językiem obcym w zakresie słownictwa zawodowego w branży hotelarskiej
- stosowania nowoczesnego sprzętu biurowego oraz specjalistycznych programów komputerowych wspomagających wykonywanie zadań
- przestrzegania zasad etyki i kultury zawodowej, bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stosowania przepisów prawa dotyczących ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska
- organizowania obsługi technicznej i napraw maszyn i urządzeń, zgłaszanie awarii
- podejmowania i prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie usług hotelarskich
Miejsce realizacji praktyk zawodowych:
- obiekty hotelarskie
- inne podmioty stanowiące potencjalne miejsce zatrudnienia absolwentów szkół prowadzących kształcenie w zawodzie
Liczba tygodni przeznaczonych na realizację praktyk zawodowych: 8 tygodni (280 godz.)
Jakie zdobywasz kwalifikacje ?
W trakcie nauki uczeń zdobywa 2 kwalifikacje składające się na ten zawód:
HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
HGT.06. Realizacja usług
Kształcenie w ramach tych kwalifikacji zakończone jest egzaminem zawodowym. Pozytywna ocena z obu części egzaminu (pisemnej i praktycznej) umożliwia otrzymanie świadectwa potwierdzającego wyżej wymienione kwalifikacje. Po ukończeniu szkoły i uzyskaniu wykształcenia średniego otrzymasz też dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe i tytuł technika hotelarstwa.
Umiejętności, cechy psychologiczne, uzdolnienia przydatne w zawodzie technika hotelarstwa.
- łatwość nawiązywania kontaktów
- odporność emocjonalna
- cierpliwość i uprzejmość
- obowiązkowość i dyskrecja
- umiejętność wysławiania się
- wysoki poziom aktywności
- podzielność uwagi i refleks
- operatywność
- znajomość języków obcych
Jakie są perspektywy pracy w zawodzie technika hotelarstwa?
Pracę znajdziesz w zakładach hotelarskich, ośrodkach wypoczynkowych, zakładach uzdrowiskowych, pensjonatach, zajazdach, gościńcach, schroniskach, kwaterach prywatnych, a także w bazach ruchomych: promowej, żeglugowej, kolejowej, lotniczej, w hotelach i innych instytucjach posiadających bazę noclegową.
Zawody pokrewne
Technik organizacji turystyki | Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej.
Jakie studia po szkole?
Kierunki studiów związane z hotelarstwem, turystyką i sportem:
- Gastronomia i hotelarstwo
- Gospodarka turystyczna
- Krajoznawstwo i turystyka historyczna
- Sport
- Taniec
- Turystyka i rekreacja
- Wychowanie fizyczne
Dlaczego warto wybrać naszą szkołę?
- bogata oferta zajęć dodatkowych
- karta sportowa OK System
- dopłata do migawki
- stypendia socjalne
- stypendia naukowe
- zeszyty dla każdego ucznia
- komplet podręczników dla każdego ucznia