Technikum dla młodzieży
Zawód: Technik weterynarii
Do wykonywania jakich zadań będzie przygotowany absolwent szkoły?
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik weterynarii będzie przygotowany do realizacji następujących zadań zawodowych :
- Stosowania nazw, definicji, pojęć i określeń używanych w weterynarii;
- Rozróżniania narządów i układów oraz procesów życiowych zachodzących w organizmie zwierzęcym;
- Rozpoznawania gatunków, typów użytkowych i rasy zwierząt gospodarskich;
- Wskazywania wymogów zootechnicznych budynków i pomieszczeń inwentarskich wpływających na zdrowie i produkcyjność zwierząt gospodarskich;
- Rozpoznawania paszy oraz wskazywania norm i sposobów ich przygotowywania, przechowywania i stosowania w żywieniu zwierząt gospodarskich;
- Rozpoznawania chorób zwierząt gospodarskich na podstawie opisu objawów oraz wskazywać sposoby zapobiegania;
- Rozpoznawania leków i preparatów weterynaryjne oraz zasad i sposobów ich przygotowywania, przechowywania i stosowania;
- Rozróżniania materiałów, narzędzi i aparatury stosowanej w wykonywaniu zabiegów sanitarno-higienicznych i fizykoterapeutycznych oraz badań laboratoryjnych;
- Interpretowania wyników badań laboratoryjnych oraz przed- i poubojowych;
- Wskazywania zmian patologicznych w narządach i zachowaniu zwierząt oraz sposoby zapobiegania i przeciwdziałania;
- Dobierania zabiegów pielęgnacyjnych zwierząt w celu zapewnienia optymalnych warunków produkcji;
- Dobierania materiałów i sprzętu do podstawowych badań laboratoryjnych;
- Dobierania materiałów i sprzętu do wykonywania zabiegów sanitarnohigienicznych i fizykoterapeutycznych;
- Wskazywania norm jakościowych produktów pochodzenia zwierzęcego oraz zasady bezpieczeństwa żywności.
Czego uczysz się na zajęciach?
- stosować nazwy, definicje, pojęcia i określenia z zakresu anatomii i fizjologii zwierząt gospodarskich, np.: anatomia prawidłowa, anatomia opisowa, anatomia topograficzna, anatomia porównawcza, budowa makroskopowa i budowa mikroskopowa narządu, budowa układu, fizjologia procesów zachodzących w organizmie;
- stosować nazwy, definicje, pojęcia i określenia dotyczące zawodu weterynaryjnego, np.: etyka zawodu, lekarz weterynarii, średni personel weterynaryjny, zakład leczniczy dla zwierząt, laboratorium diagnostyki weterynaryjnej;
- rozróżniać prawidłową budowę organizmów zwierzęcych, np.: budowę układu szkieletowego, budowę układu mięśniowego, budowę skóry, budowę układu oddechowego, budowę układu powłokowego, budowę układu krążenia, budowę układu nerwowego i narządów zmysłów, budowę układu dokrewnego;
- rozróżniać procesy zachodzące w organizmie zwierząt, np.: określać procesy trawienia w poszczególnych odcinkach przewodu pokarmowego, określać proces oddychania, określać proces krążenia krwi;
- rozpoznawać gatunki zwierząt gospodarskich, np.: bydło, trzoda chlewna, owce, konie;
- rozpoznawać rasy zwierząt gospodarskich, np.: na podstawie ilustracji, schematu, opisu cech pokroju, użytkowości;
- wskazywać wymogi zootechniczne budynków i pomieszczeń inwentarskich wpływające na zdrowie i produkcyjność zwierząt gospodarskich, np.: wymogi dotyczące temperatury, wilgotności, oświetlenia, wentylacji w budynkach inwentarskich;
- wskazywać podstawowe warunki dobrostanu zwierząt gospodarskich, np.: wielkość wybiegów, powierzchnię pomieszczeń inwentarskich dla grup produkcyjnych poszczególnych gatunków, długość stanowisk dla bydła;
- rozpoznawać pasze stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich, np. na podstawie koncentracji składników pokarmowych, tj. pasze: objętościowe suche, pasze objętościowe soczyste, pasze treściwe;
- rozróżniać materiały, narzędzia i aparaturę stosowane do wykonywania zabiegów sanitarno-higienicznych, np.: do pielęgnacji zwierząt, do korekcji racic i kopyt, do tarnikowania zębów, do dekoronizacji;
- rozróżniać materiały, narzędzia i aparaturę stosowane do wykonywania zabiegów fizykoterapeutycznych, np.: okładów, naświetlań, laseroterapii, magnetoterapii, ćwiczeń ruchowych, masaży;
- interpretować wyniki badań laboratoryjnych, np.: badań koproskopowych, badań zeskrobin skóry, podstawowych badań hematologicznych, badań mikrobiologicznych;
- interpretować wyniki badań laboratoryjnych surowców i produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego, np.: badań bakteriologicznych mięsa oraz jego przetworów, badań laboratoryjnych mleka i jego przetworów;
- wskazywać zmiany w zachowaniu się zwierzęcia, np.: zaburzenia świadomości, objawy bólowe, zaburzenia ruchowe, objawy stresu transportowego;
- dobierać zabiegi pielęgnacyjne dla zwierząt, wpływające na ich zdrowie i produkcyjność, np.: korekcja racic, kopyt, pielęgnacja skóry, higiena wymienia, obcinanie ogonków, amputacja rogów, kastracja, strzyżenie;
- dobierać materiały i sprzęt do badania laboratoryjnego pasz dla zwierząt;
- stosować informacje zawarte w normach chowu, hodowli i użytkowania zwierząt, np.: normach żywienia zwierząt, normach Kodeksu Dobrej Praktyki Rolniczej;
Miejsca realizacji praktyk zawodowych:
- w zakładach leczniczych dla zwierząt;
- w hodowlach;
- ogrodach zoologicznych,
- schroniskach,
- fermach przemysłowych,
- zakładach przetwórstwa spożywczego.
Praktyka zawodowa, nauka jazdy i inne uprawnienia: - liczba tygodni przeznaczonych na realizację praktyk zawodowych: 8 tygodni (280 godzin)
Jakich przedmiotów będziesz się uczyć w zawodzie technika weterynarii?
Przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym:
- Biologia
- Chemia
Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym:
- Prowadzenie działalności gospodarczej
- Język angielski zawodowy
- Przepisy ruchu drogowego
- Anatomia i fizjologia zwierząt
- Chów i hodowla zwierząt
- Inseminacja zwierząt
- Choroby i pielęgnacja zwierząt
- Diagnostyka weterynaryjna
- Administracja weterynaryjna
- Higiena zwierząt rzeźnych i mięsa
Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym:
- Anatomia i fizjologia zwierząt w praktyce
- Prowadzenie produkcji zwierzęcej i usług inseminacyjnych
- Zabiegi weterynaryjne
- Analityka weterynaryjna
- Kontrola i nadzór weterynaryjny
- Nauka jazdy ciągnikiem
Jakie zdobywasz kwalifikacje ?
W trakcie nauki uczeń zdobywa 2 kwalifikacje składające się na ten zawód:
ROL.11. Prowadzenie chowu i inseminacji zwierząt
ROL.12. Wykonywanie weterynaryjnych czynności pomocniczych
Kształcenie w ramach tych kwalifikacji zakończone jest egzaminem zawodowym. Pozytywna ocena z obu części egzaminu (pisemnej i praktycznej) umożliwia otrzymanie świadectwa potwierdzającego ww. kwalifikacje. Po ukończeniu szkoły i uzyskaniu wykształcenia średniego otrzymasz też dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe i tytuł technika weterynarii.
Jakie umiejętności, cechy psychologiczne lub uzdolnienia są przydatne w zawodzie technika weterynarii?
- zainteresowania światem zwierząt,
- dobra sprawność manualna,
- empatia,
- zdolność przewidywania skutków podejmowanych decyzji,
- dokładność i pracowitość,
- chęć ciągłego rozwoju i samokształcenia,
- biologia
- chemia
Jakie są perspektywy pracy w zawodzie technika weterynarii?
Absolwent technikum weterynarii może podjąć pracę w:
- może pracować jako pomocnik lekarza weterynarii w przychodniach i lecznicach dla zwierząt;
- w ogrodach zoologicznych, schroniskach, fermach przemysłowych;
- w zakładach hodowli i uniesienia zwierząt;
- w zakładach przetwórstwa spożywczego;
- w weterynaryjnej inspekcji pracy oraz nadzorze sanitarno-weterynaryjnym;
- jako specjalista w zakresie zabiegów kosmetycznych u zwierząt gospodarskich oraz zwierząt towarzyszących;
- samodzielne prowadzenie gospodarstwa rolniczego lub zatrudnienie w firmach związanych z agrobiznesem.
Jakie studia po szkole?
Absolwentom kierunku technik weterynarii dedykowane są przede wszystkim kierunki związane z biologią, grooming, terrarystyka, agroturystyka:.
- weterynaria
- biologia
- agroturystyka
Do wykonywania jakich zadań będzie przygotowany absolwent szkoły?
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik weterynarii będzie przygotowany do realizacji następujących zadań zawodowych :
- Stosowania nazw, definicji, pojęć i określeń używanych w weterynarii;
- Rozróżniania narządów i układów oraz procesów życiowych zachodzących w organizmie zwierzęcym;
- Rozpoznawania gatunków, typów użytkowych i rasy zwierząt gospodarskich;
- Wskazywania wymogów zootechnicznych budynków i pomieszczeń inwentarskich wpływających na zdrowie i produkcyjność zwierząt gospodarskich;
- Rozpoznawania paszy oraz wskazywania norm i sposobów ich przygotowywania, przechowywania i stosowania w żywieniu zwierząt gospodarskich;
- Rozpoznawania chorób zwierząt gospodarskich na podstawie opisu objawów oraz wskazywać sposoby zapobiegania;
- Rozpoznawania leków i preparatów weterynaryjne oraz zasad i sposobów ich przygotowywania, przechowywania i stosowania;
- Rozróżniania materiałów, narzędzi i aparatury stosowanej w wykonywaniu zabiegów sanitarno-higienicznych i fizykoterapeutycznych oraz badań laboratoryjnych;
- Interpretowania wyników badań laboratoryjnych oraz przed- i poubojowych;
- Wskazywania zmian patologicznych w narządach i zachowaniu zwierząt oraz sposoby zapobiegania i przeciwdziałania;
- Dobierania zabiegów pielęgnacyjnych zwierząt w celu zapewnienia optymalnych warunków produkcji;
- Dobierania materiałów i sprzętu do podstawowych badań laboratoryjnych;
- Dobierania materiałów i sprzętu do wykonywania zabiegów sanitarnohigienicznych i fizykoterapeutycznych;
- Wskazywania norm jakościowych produktów pochodzenia zwierzęcego oraz zasady bezpieczeństwa żywności.
Czego uczysz się na zajęciach?
- stosować nazwy, definicje, pojęcia i określenia z zakresu anatomii i fizjologii zwierząt gospodarskich, np.: anatomia prawidłowa, anatomia opisowa, anatomia topograficzna, anatomia porównawcza, budowa makroskopowa i budowa mikroskopowa narządu, budowa układu, fizjologia procesów zachodzących w organizmie;
- stosować nazwy, definicje, pojęcia i określenia dotyczące zawodu weterynaryjnego, np.: etyka zawodu, lekarz weterynarii, średni personel weterynaryjny, zakład leczniczy dla zwierząt, laboratorium diagnostyki weterynaryjnej;
- rozróżniać prawidłową budowę organizmów zwierzęcych, np.: budowę układu szkieletowego, budowę układu mięśniowego, budowę skóry, budowę układu oddechowego, budowę układu powłokowego, budowę układu krążenia, budowę układu nerwowego i narządów zmysłów, budowę układu dokrewnego;
- rozróżniać procesy zachodzące w organizmie zwierząt, np.: określać procesy trawienia w poszczególnych odcinkach przewodu pokarmowego, określać proces oddychania, określać proces krążenia krwi;
- rozpoznawać gatunki zwierząt gospodarskich, np.: bydło, trzoda chlewna, owce, konie;
- rozpoznawać rasy zwierząt gospodarskich, np.: na podstawie ilustracji, schematu, opisu cech pokroju, użytkowości;
- wskazywać wymogi zootechniczne budynków i pomieszczeń inwentarskich wpływające na zdrowie i produkcyjność zwierząt gospodarskich, np.: wymogi dotyczące temperatury, wilgotności, oświetlenia, wentylacji w budynkach inwentarskich;
- wskazywać podstawowe warunki dobrostanu zwierząt gospodarskich, np.: wielkość wybiegów, powierzchnię pomieszczeń inwentarskich dla grup produkcyjnych poszczególnych gatunków, długość stanowisk dla bydła;
- rozpoznawać pasze stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich, np. na podstawie koncentracji składników pokarmowych, tj. pasze: objętościowe suche, pasze objętościowe soczyste, pasze treściwe;
- rozróżniać materiały, narzędzia i aparaturę stosowane do wykonywania zabiegów sanitarno-higienicznych, np.: do pielęgnacji zwierząt, do korekcji racic i kopyt, do tarnikowania zębów, do dekoronizacji;
- rozróżniać materiały, narzędzia i aparaturę stosowane do wykonywania zabiegów fizykoterapeutycznych, np.: okładów, naświetlań, laseroterapii, magnetoterapii, ćwiczeń ruchowych, masaży;
- interpretować wyniki badań laboratoryjnych, np.: badań koproskopowych, badań zeskrobin skóry, podstawowych badań hematologicznych, badań mikrobiologicznych;
- interpretować wyniki badań laboratoryjnych surowców i produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego, np.: badań bakteriologicznych mięsa oraz jego przetworów, badań laboratoryjnych mleka i jego przetworów;
- wskazywać zmiany w zachowaniu się zwierzęcia, np.: zaburzenia świadomości, objawy bólowe, zaburzenia ruchowe, objawy stresu transportowego;
- dobierać zabiegi pielęgnacyjne dla zwierząt, wpływające na ich zdrowie i produkcyjność, np.: korekcja racic, kopyt, pielęgnacja skóry, higiena wymienia, obcinanie ogonków, amputacja rogów, kastracja, strzyżenie;
- dobierać materiały i sprzęt do badania laboratoryjnego pasz dla zwierząt;
- stosować informacje zawarte w normach chowu, hodowli i użytkowania zwierząt, np.: normach żywienia zwierząt, normach Kodeksu Dobrej Praktyki Rolniczej;
Miejsca realizacji praktyk zawodowych:
- w zakładach leczniczych dla zwierząt;
- w hodowlach;
- ogrodach zoologicznych,
- schroniskach,
- fermach przemysłowych,
- zakładach przetwórstwa spożywczego.
Praktyka zawodowa, nauka jazdy i inne uprawnienia: - liczba tygodni przeznaczonych na realizację praktyk zawodowych: 8 tygodni (280 godzin)
Jakich przedmiotów będziesz się uczyć w zawodzie technika weterynarii?
Przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym:
- Biologia
- Chemia
Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym:
- Prowadzenie działalności gospodarczej
- Język angielski zawodowy
- Przepisy ruchu drogowego
- Anatomia i fizjologia zwierząt
- Chów i hodowla zwierząt
- Inseminacja zwierząt
- Choroby i pielęgnacja zwierząt
- Diagnostyka weterynaryjna
- Administracja weterynaryjna
- Higiena zwierząt rzeźnych i mięsa
Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym:
- Anatomia i fizjologia zwierząt w praktyce
- Prowadzenie produkcji zwierzęcej i usług inseminacyjnych
- Zabiegi weterynaryjne
- Analityka weterynaryjna
- Kontrola i nadzór weterynaryjny
- Nauka jazdy ciągnikiem
Jakie zdobywasz kwalifikacje ?
W trakcie nauki uczeń zdobywa 2 kwalifikacje składające się na ten zawód:
ROL.11. Prowadzenie chowu i inseminacji zwierząt
ROL.12. Wykonywanie weterynaryjnych czynności pomocniczych
Kształcenie w ramach tych kwalifikacji zakończone jest egzaminem zawodowym. Pozytywna ocena z obu części egzaminu (pisemnej i praktycznej) umożliwia otrzymanie świadectwa potwierdzającego ww. kwalifikacje. Po ukończeniu szkoły i uzyskaniu wykształcenia średniego otrzymasz też dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe i tytuł technika weterynarii.
Jakie umiejętności, cechy psychologiczne lub uzdolnienia są przydatne w zawodzie technika weterynarii?
- zainteresowania światem zwierząt,
- dobra sprawność manualna,
- empatia,
- zdolność przewidywania skutków podejmowanych decyzji,
- dokładność i pracowitość,
- chęć ciągłego rozwoju i samokształcenia,
- biologia
- chemia
Jakie są perspektywy pracy w zawodzie technika weterynarii?
Absolwent technikum weterynarii może podjąć pracę w:
- może pracować jako pomocnik lekarza weterynarii w przychodniach i lecznicach dla zwierząt;
- w ogrodach zoologicznych, schroniskach, fermach przemysłowych;
- w zakładach hodowli i uniesienia zwierząt;
- w zakładach przetwórstwa spożywczego;
- w weterynaryjnej inspekcji pracy oraz nadzorze sanitarno-weterynaryjnym;
- jako specjalista w zakresie zabiegów kosmetycznych u zwierząt gospodarskich oraz zwierząt towarzyszących;
- samodzielne prowadzenie gospodarstwa rolniczego lub zatrudnienie w firmach związanych z agrobiznesem.
Jakie studia po szkole?
Absolwentom kierunku technik weterynarii dedykowane są przede wszystkim kierunki związane z biologią, grooming, terrarystyka, agroturystyka:.
- weterynaria
- biologia
- agroturystyka