Technikum dla młodzieży
Zawód: Technik żywienia i usług gastronomicznych
Do wykonywania jakich zadań będzie przygotowany absolwent szkoły?
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będzie przygotowany do realizacji następujących zadań zawodowych :
- Bezpieczeństwo i higienę pracy;
- Jednostki efektów kształcenia typowe dla danej kwalifikacji;
- Język obcy zawodowy;
- Kompetencje personalne i społeczne;
- Organizację pracy małych zespołów (wyłącznie dla zawodów nauczanych na poziomie technika).
Czego uczysz się na zajęciach?
- oceniania jakości produktów;
- przechowywania żywności;
- obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy;
- obsługi sprzętu gastronomicznego;
- przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów;
- wydawania dań;
- oceniania jakości żywności;
- planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia;
- organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej;
- wykonywania usług gastronomicznych;
- ekspedycji potraw i napojów.
- Miejsca realizacji praktyk zawodowych:
- w restauracjach, kawiarniach, hotelach,
- w zakładach gastronomicznych,
- w firmach zajmujących się cateringiem z obsługą gastronomiczną imprez okolicznościowych,
- w zakładach gastronomicznych zamkniętych jak: stołówki szpitalne i szkolne, w sanatoriach
Praktyka zawodowa, nauka jazdy i inne uprawnienia: - liczba tygodni przeznaczonych na realizację praktyk zawodowych: 8 tygodni (280 godzin)
Jakich przedmiotów będziesz się uczyć w zawodzie Technika żywienia i usług gastronomicznych?
Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym:
- Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii
- Działalność gospodarcza w gastronomii
- Język angielski zawodowy
- Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
- Zasady żywienia
- Usługi gastronomiczne
- Organizacja produkcji gastronomicznej
Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym:
- Pracownia gastronomiczna
- Pracownia obsługi klienta
- Pracownia planowania żywienia i produkcji gastronomicznej
Jakie zdobywasz kwalifikacje ?
W trakcie nauki uczeń zdobywa 2 kwalifikacje składające się na ten zawód:
TG.07. Sporządzanie potraw i napojów - egzamin z tej kwalifikacji odbywa się pod koniec roku szkolnego w klasie trzeciej. Kwalifikacja ta przygotowuje do pracy na stanowisku kucharza.
TG.16. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych - uczniowie zdają egzamin po pierwszym półroczu klasy czwartej. Druga kwalifikacja kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach gastronomicznych. Uczniowie zdobywają umiejętności aktywnego zachowania się na rynku, prowadzenia własnej działalności gospodarczej, sporządzania biznesplanu itp.< /p>
Kształcenie w ramach tych kwalifikacji zakończone jest egzaminem zawodowym. Pozytywna ocena z obu części egzaminu (pisemnej i praktycznej) umożliwia otrzymanie świadectwa potwierdzającego ww. kwalifikacje. Po ukończeniu szkoły i uzyskaniu wykształcenia średniego otrzymasz też dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe i tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych.
Jakie umiejętności, cechy psychologiczne lub uzdolnienia są przydatne w zawodzie technika żywienia i usług gastronomicznych?
- pasja do gotowania,
- koordynacja wzrokowo-ruchowa,
- zmysł równowagi,
- zdolności manualne i techniczne,
Jakie są perspektywy pracy w zawodzie technika żywienia i usług gastronomicznych?
Absolwent technikum żywienia i usług gastronomicznych może podjąć pracę w:
- szef kuchni, kucharz w: restauracjach, hotelach, pensjonatach, zakładach żywienia zbiorowego, gospodarstwach agroturystycznych i innych;
- kierownik do spraw żywienia w zakładach gastronomicznych;
- menager do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych;
- manager zakładu gastronomicznego;
- organizator imprez okolicznościowych;
- mistrz sztuki kulinarnej;
- pracownik firmy cateringowej;
- doradca w zakresie prawidłowego żywienia;
- organizator usług cateringowych;
- pracownik ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej;
- prowadzić własną działalność.
Jakie studia po szkole?
Absolwentom kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych dedykowane są przede wszystkim kierunki związane z gotowaniem i zarządzaniem:.
- menadżer
- technologia żywności i żywienia człowieka
Do wykonywania jakich zadań będzie przygotowany absolwent szkoły?
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będzie przygotowany do realizacji następujących zadań zawodowych :
- Bezpieczeństwo i higienę pracy;
- Jednostki efektów kształcenia typowe dla danej kwalifikacji;
- Język obcy zawodowy;
- Kompetencje personalne i społeczne;
- Organizację pracy małych zespołów (wyłącznie dla zawodów nauczanych na poziomie technika).
Czego uczysz się na zajęciach?
- oceniania jakości produktów;
- przechowywania żywności;
- obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy;
- obsługi sprzętu gastronomicznego;
- przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów;
- wydawania dań;
- oceniania jakości żywności;
- planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia;
- organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej;
- wykonywania usług gastronomicznych;
- ekspedycji potraw i napojów.
- Miejsca realizacji praktyk zawodowych:
- w restauracjach, kawiarniach, hotelach,
- w zakładach gastronomicznych,
- w firmach zajmujących się cateringiem z obsługą gastronomiczną imprez okolicznościowych,
- w zakładach gastronomicznych zamkniętych jak: stołówki szpitalne i szkolne, w sanatoriach
Praktyka zawodowa, nauka jazdy i inne uprawnienia: - liczba tygodni przeznaczonych na realizację praktyk zawodowych: 8 tygodni (280 godzin)
Jakich przedmiotów będziesz się uczyć w zawodzie Technika żywienia i usług gastronomicznych?
Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym:
- Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii
- Działalność gospodarcza w gastronomii
- Język angielski zawodowy
- Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
- Zasady żywienia
- Usługi gastronomiczne
- Organizacja produkcji gastronomicznej
Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym:
- Pracownia gastronomiczna
- Pracownia obsługi klienta
- Pracownia planowania żywienia i produkcji gastronomicznej
Jakie zdobywasz kwalifikacje ?
W trakcie nauki uczeń zdobywa 2 kwalifikacje składające się na ten zawód:
TG.07. Sporządzanie potraw i napojów - egzamin z tej kwalifikacji odbywa się pod koniec roku szkolnego w klasie trzeciej. Kwalifikacja ta przygotowuje do pracy na stanowisku kucharza.
TG.16. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych - uczniowie zdają egzamin po pierwszym półroczu klasy czwartej. Druga kwalifikacja kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach gastronomicznych. Uczniowie zdobywają umiejętności aktywnego zachowania się na rynku, prowadzenia własnej działalności gospodarczej, sporządzania biznesplanu itp.< /p>
Kształcenie w ramach tych kwalifikacji zakończone jest egzaminem zawodowym. Pozytywna ocena z obu części egzaminu (pisemnej i praktycznej) umożliwia otrzymanie świadectwa potwierdzającego ww. kwalifikacje. Po ukończeniu szkoły i uzyskaniu wykształcenia średniego otrzymasz też dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe i tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych.
Jakie umiejętności, cechy psychologiczne lub uzdolnienia są przydatne w zawodzie technika żywienia i usług gastronomicznych?
- pasja do gotowania,
- koordynacja wzrokowo-ruchowa,
- zmysł równowagi,
- zdolności manualne i techniczne,
Jakie są perspektywy pracy w zawodzie technika żywienia i usług gastronomicznych?
Absolwent technikum żywienia i usług gastronomicznych może podjąć pracę w:
- szef kuchni, kucharz w: restauracjach, hotelach, pensjonatach, zakładach żywienia zbiorowego, gospodarstwach agroturystycznych i innych;
- kierownik do spraw żywienia w zakładach gastronomicznych;
- menager do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych;
- manager zakładu gastronomicznego;
- organizator imprez okolicznościowych;
- mistrz sztuki kulinarnej;
- pracownik firmy cateringowej;
- doradca w zakresie prawidłowego żywienia;
- organizator usług cateringowych;
- pracownik ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej;
- prowadzić własną działalność.
Jakie studia po szkole?
Absolwentom kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych dedykowane są przede wszystkim kierunki związane z gotowaniem i zarządzaniem:.
- menadżer
- technologia żywności i żywienia człowieka