Dietetyk
Zawód: DIETETYK
Opracowuje oraz przygotowuje różnego typu diety dla ludzi zdrowych i chorych, prowadzi działalność oświatową w zakresie prawidłowego żywienia.
Zadania zawodowe:
- opracowywanie receptur na poszczególne rodzaje diet - zgodnie z obowiązującymi zasadami żywienia oraz na zlecenie lekarskie - dla dzieci i dorosłych;budowanie wizerunku firmy i/lub marki na rynku;
- prowadzenie i nadzorowanie wszystkich elementów produkcji, tj. organizacja stanowisk pracy, instruktaż pracowników, nadzór nad prawidłowością przebiegu technologicznego poszczególnych etapów przygotowania potrawpozyskiwanie nowych klientów dla firmy;
- dbanie o właściwą eksploatację urządzeń technicznych;budowanie bazy klientów;
- przeprowadzanie wstępnych przeszkoleń pracowników i szkoleń okresowych oraz instruktaż pracowników w zakresie bhp (zgodnie z przepisami resortowymi oraz w miarę wprowadzania nowych urządzeń, zmiany produkcji);przygotowywanie ofert handlowych;
- prowadzenie dokumentacji rozliczeniowej produkcji dotyczącej ilości wyprodukowanych potraw, ich wartości kalorycznej, surowców, materiałów pomocniczych i nakładu pracy;uczestniczenie w imprezach, targach i konferencjach branżowych;
- kontrola jakości (organoleptyczna i laboratoryjna) stosowanych surowców i warunków ich przechowywania;
- sprawdzanie jakości i wyglądu gotowych potraw (w zakładach żywieniowych - organoleptycznie, w stacjach sanepidu - laboratoryjnie);
- kontrola prawidłowości stosowanych receptur i zestawów żywieniowych w przemyśle spożywczym;
- prowadzenie działalności edukacyjnej w zakresie żywienia i opracowywanie właściwych zestawów żywieniowych dla różnych grup ludności oraz dla chorych z różnymi rodzajami schorzeń;
- prowadzenie dokumentacji żywieniowej w placówkach służby zdrowia (kalkulacja kosztów, jadłospisy, plany żywieniowe, rozliczenia materiałowe).
- doradzanie w indywidualnych problemach doboru diety specjalnej (np. po określonym typie operacji, dla ludzi nie przyswajających pewnych składników pokarmowych)
Charakterystyka zawodu:
- opracowuje oraz przygotowuje różnego typu diety dla ludzi zdrowych i chorych,
- prowadzi działalność oświatową w zakresie prawidłowego żywienia.
Zadania zawodowe:
- opracowywanie receptur na poszczególne rodzaje diet - zgodnie z obowiązującymi zasadami żywienia oraz na zlecenie lekarskie - dla dzieci i dorosłych,
- budowanie wizerunku firmy i/lub marki na rynku,
- prowadzenie i nadzorowanie wszystkich elementów produkcji, tj. organizacja stanowisk pracy, instruktaż pracowników, nadzór nad prawidłowością przebiegu technologicznego poszczególnych etapów przygotowania potraw,
- pozyskiwanie nowych klientów dla firmy,
- dbanie o właściwą eksploatację urządzeń technicznych,
- budowanie bazy klientów,
- przeprowadzanie wstępnych przeszkoleń pracowników i szkoleń okresowych oraz instruktaż pracowników w zakresie bhp (zgodnie z przepisami resortowymi oraz w miarę wprowadzania nowych urządzeń, zmiany produkcji),
- przygotowywanie ofert handlowych,
- prowadzenie dokumentacji rozliczeniowej produkcji dotyczącej ilości wyprodukowanych potraw, ich wartości kalorycznej, surowców, materiałów pomocniczych i nakładu pracy,
- uczestniczenie w imprezach, targach i konferencjach branżowych,
- kontrola jakości (organoleptyczna i laboratoryjna) stosowanych surowców i warunków ich przechowywania,
- sprawdzanie jakości i wyglądu gotowych potraw (w zakładach żywieniowych - organoleptycznie, w stacjach sanepidu - laboratoryjnie),
- kontrola prawidłowości stosowanych receptur i zestawów żywieniowych w przemyśle spożywczym,
- prowadzenie działalności edukacyjnej w zakresie żywienia i opracowywanie właściwych zestawów żywieniowych dla różnych grup ludności oraz dla chorych z różnymi rodzajami schorzeń,
- prowadzenie dokumentacji żywieniowej w placówkach służby zdrowia (kalkulacja kosztów, jadłospisy, plany żywieniowe, rozliczenia materiałowe),
- doradzanie w indywidualnych problemach doboru diety specjalnej (np. po określonym typie operacji, dla ludzi nie przyswajających pewnych składników pokarmowych).
Jak długo trwa nauka?
1 rok
Każdy uczestnik szkoły otrzymuje:
- zaświadczenie po ukończeniu kursu według wzoru MEN, honorowane przez wszystkie firmy i urzędy w krajach Unii Europejskiej,
- materiały szkoleniowe.
Perspektywy zatrudnienia:
- kluby fitness,
- własna działalność,
- catering i gastronomia,
- gabinety dietetyczne,
- instytucje publiczne, komercyjne i społeczne,
- instytucje medyczne,
- produkcja żywności.
Co zyskujesz?
- nowe kompetencje zawodowe zdobyte w ciągu roku, bez konieczności rezygnacji z obecnej pracy lub obowiązków - zajęcia w systemie zaocznym, średnio dwa weekendy w miesiącu,
- najbardziej aktualną i potrzebną wiedzę do podjęcia pracy w danym zawodzie,
- szansę na uczestnictwo w zajęciach prowadzonych przez wykwalifikowaną kadrę,
- wartościowe rabaty i promocje dla naszych słuchaczy.