Szkoła branżowa I stopnia
Zawód: Kelner
W branżowej szkole I stopnia realizowane jest kształcenie w zakresie jednej kwalifikacji.
Po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu zawodowego, absolwent uzyska dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe, a także otrzyma wykształcenie zasadnicze branżowe.
Absolwenci szkoły branżowej I stopnia będą mogli:
- kontynuować naukę w systemie szkolnym w szkole branżowej II stopnia, lub
- podnosić swoje kwalifikacje w liceum ogólnokształcącym dla dorosłych i jednocześnie aktywizować się na rynku pracy.
W kształceniu zawodowym szczególny nacisk został położony na zajęcia praktyczne.
Nasi uczniowie będą nabywać umiejętności zawodowe w rzeczywistych warunkach pracy u najlepszych pracodawców.
Pracodawca zawiera z uczniem, jako młodocianym pracownikiem, umowę o pracę w celu przygotowania zawodowego. Z tego tytułu uczniowie otrzymują wynagrodzenie.
Symbol cyfrowy zawodu: 513101
Typ szkoły: branżowa szkoła I stopnia
Podbudowa: 8-letnia szkoła podstawowa
Uzyskane wykształcenie: zasadnicze branżowe
Jak wygląda nauka w szkole?
- Nauka trwa 3 lata,
- W każdej klasie system kształcenia jest przemienny.
- Przez jeden tydzień uczeń uczęszcza do szkoły na zajęcia z przedmiotów ogólnokształcących,
- Przez drugi tydzień uczeń realizuje przygotowanie zawodowe w zakładzie pracy.
- W każdym roku szkolnym uczniowie oddelegowani są na czterotygodniowy kurs teoretycznych przedmiotów zawodowych, które uzupełniają cykl kształcenia zawodowego.
Czego uczysz się na zajęciach?
- stosowania zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz przestrzegania przepisów prawa dotyczących ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska,
- charakteryzowania produktów żywności w zależności od trwałości, pochodzenia, składu chemicznego i przydatności kulinarnej, maszyn i urządzeń stosowanych podczas sporządzania i przechowywania potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu,
- rozróżniania: surowców, półproduktów i wyrobów gotowych stosowanych w sporządzaniu potraw i napojów, miejsc pracy kelnera, stanowisk pracy i systemów obsługi kelnerskiej,
- określania roli składników pokarmowych i ich wpływ na organizm człowieka, warunków przechowywania produktów i półproduktów spożywczych i gotowych wyrobów stosowanych do sporządzania potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego,
- stosowania drobnego sprzętu gastronomicznego podczas sporządzania potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu, kart menu, programów komputerowych wspomagających wykonywanie zadań zawodowych i rozliczanie usług kelnerskich,
- posługiwania się wyposażeniem części handlowo-usługowej zakładu,
- wykonywania czynności związanych z przyjmowaniem gości: nakrywania stołów zgodnie z zamówieniem gości, serwowania potraw, napojów i dań,
- wykonywania czynności związanych z realizacją zamówień gości do pokoju hotelowego (room service), czynności porządkowych po zakończeniu usługi kelnerskiej,
- planowania pracy barmana: urządzania miejsca pracy barmana, obsługiwania urządzeń barmańskich,
- posługiwania się sprzętem barmańskim, rozróżniania składników napojów mieszanych,
- przestrzegania zasad rozliczenia się z gościem podczas wykonywania usług kelnerskich,
- dokonywania rozliczeń gotówkowych i bezgotówkowych po zakończeniu obsługi gościa,
- obsługi elektronicznych urządzeń rejestrujących i kas kelnerskich.
Jakich przedmiotów będziesz się uczyć w zawodzie kelnera?
- Bezpieczeństwo i higiena pracy
- Podstawy gastronomii
- Podstawy technologii i sporządzanie potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego
- Obsługiwanie gości
- Podstawy miksologii
- Rozliczanie usług kelnerskich
- Język obcy zawodowy
Jakie zdobywasz kwalifikacje?
HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie umiejętności, cechy psychologiczne lub uzdolnienia są przydatne w zawodzie ?
Od kelnera wymagana jest przede wszystkim wysoka kultura osobista, ogłada i komunikatywność. Musi to być osoba otwarta, potrafiąca szybko nawiązać właściwy kontakt z klientem. Bardzo pozytywnie odbierane jest zainteresowanie kelnera obsługiwaną osobą i prowadzenie z nią kulturalnej rozmowy. Bardzo przydatną umiejętnością, obecnie coraz częściej wręcz niezbędną w tej pracy, jest znajomość języków obcych.
Jakie masz perspektywy zatrudnienia?
Wszelkiego rodzaju instytucje, związane z gastronomią, hotele, restauracje, kawiarnie, puby lub dyskoteki. Kelnerzy mogą także pracować dla firm cateringowych.
Dlaczego warto wybrać Szkołę branżową I stopnia Cosinus?
- praktyczna nauka zawodu u najlepszych pracodawców,
- bogata oferta zajęć pozalekcyjnych,
- tablet dla każdego ucznia,
- dopłata do biletu miesięcznego w komunikacji miejskiej,
- stypendia socjalne,
- stypendia naukowe,
- zeszyty dla każdego ucznia,
- komplet podręczników
Dodatkowe kwalifikacje umożliwiające uzyskanie nowego zawodu
Technik hotelarstwa (HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie, HGT.06. Realizacja usług w recepcji),
Technik organizacji turystyki HGT.07. Przygotowanie imprez i usług turystycznych, HGT.08. Obsługa klienta oraz rozliczanie imprez i usług turystycznych;
Technik usług kelnerskich (HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich, HGT.11. Organizacja usług gastronomicznych).
Zawody pokrewne
Pracownik obsługi hotelowej
Szkoły branżowe I stopnia ruszyły w polskim systemie oświaty 1 września 2017 roku, zastąpiły one wcześniej funkcjonujące szkoły zawodowe.
Nauka w szkole branżowej I stopnia trwa trzy lata i jest bezpłatna. Do nauki w szkole zapraszamy absolwentów 8-letniej szkoły podstawowej.
Jak wygląda nauka w szkole?
- Nauka trwa 3 lata,
- W każdej klasie system kształcenia jest przemienny:
- przez jeden tydzień uczniowie uczęszczają do szkoły na zajęcia z przedmiotów ogólnokształcących
- przez drugi tydzień uczniowie realizują przygotowanie zawodowe w zakładzie pracy
- W każdym roku szkolnym uczniowie oddelegowani są na czterotygodniowy kurs teoretycznych przedmiotów zawodowych, które uzupełniają cykl kształcenia zawodowego.
W branżowej szkole I stopnia realizowane jest kształcenie w zakresie jednej kwalifikacji.
Po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu zawodowego, absolwent uzyska dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe, a także otrzyma wykształcenie zasadnicze branżowe.
Absolwenci szkoły branżowej I stopnia będą mogli:
- kontynuować naukę w systemie szkolnym w szkole branżowej II stopnia
- podnosić swoje kwalifikacje w liceum ogólnokształcącym dla dorosłych i jednocześnie aktywizować się na rynku pracy.
W kształceniu zawodowym szczególny nacisk został położony na zajęcia praktyczne.
Nasi uczniowie będą nabywać umiejętności zawodowe w rzeczywistych warunkach pracy u najlepszych pracodawców. Pracodawca zawiera z uczniem, jako młodocianym pracownikiem, umowę o pracę w celu przygotowania zawodowego. Z tego tytułu uczniowie otrzymują miesięczne wynagrodzenie, prawo do urlopu, świadczeń emerytalnych i zdrowotnych. Umowa o pracę gwarantuje ochronę pracownika w oparciu o Kodeks Pracy.
Kelner
Przygotowuje lokal do przyjęcia gości, dostosowuje jego wystrój do okoliczności, nakrywa do stołu, sprawdza czystość zastawy i sztućców oraz dba o natychmiastowe usuwanie niepotrzebnych naczyń ze stołów, roznosi napoje i przekąski. Jest również doradcą dla klienta i stara się o należytą atmosferę podczas pobytu w restauracji.
Symbol cyfrowy zawodu: 513101
Typ szkoły: branżowa szkoła I stopnia
Podbudowa: 8-letnia szkoła podstawowa
Uzyskane wykształcenie: zasadnicze branżowe
Czego uczysz się na zajęciach?
- stosowania zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz przestrzegania przepisów prawa dotyczących ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska
- charakteryzowania produktów żywności w zależności od trwałości, pochodzenia, składu chemicznego i przydatności kulinarnej, maszyn i urządzeń stosowanych podczas sporządzania i przechowywania potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu
- rozróżniania: surowców, półproduktów i wyrobów gotowych stosowanych w sporządzaniu potraw i napojów, miejsc pracy kelnera, stanowisk pracy i systemów obsługi kelnerskiej
- określania roli składników pokarmowych i ich wpływ na organizm człowieka, warunków przechowywania produktów i półproduktów spożywczych i gotowych wyrobów stosowanych do sporządzania potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego
- stosowania drobnego sprzętu gastronomicznego podczas sporządzania potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu, kart menu, programów komputerowych wspomagających wykonywanie zadań zawodowych i rozliczanie usług kelnerskich
- posługiwania się wyposażeniem części handlowo-usługowej zakładu
- wykonywania czynności związanych z przyjmowaniem gości: nakrywania stołów zgodnie z zamówieniem gości, serwowania potraw, napojów i dań
- wykonywania czynności związanych z realizacją zamówień gości do pokoju hotelowego (room service), czynności porządkowych po zakończeniu usługi kelnerskiej
- planowania pracy barmana: urządzania miejsca pracy barmana, obsługiwania urządzeń barmańskich
- posługiwania się sprzętem barmańskim, rozróżniania składników napojów mieszanych
- przestrzegania zasad rozliczenia się z gościem podczas wykonywania usług kelnerskich
- dokonywania rozliczeń gotówkowych i bezgotówkowych po zakończeniu obsługi gościa
- obsługi elektronicznych urządzeń rejestrujących i kas kelnerskich
Jakie zdobywasz kwalifikacje?
HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie umiejętności, cechy psychologiczne lub uzdolnienia są przydatne w zawodzie?
Od kelnera wymagana jest przede wszystkim wysoka kultura osobista, ogłada i komunikatywność. Musi to być osoba otwarta, potrafiąca szybko nawiązać właściwy kontakt z klientem. Bardzo pozytywnie odbierane jest zainteresowanie kelnera obsługiwaną osobą i prowadzenie z nią kulturalnej rozmowy. Bardzo przydatną umiejętnością, obecnie coraz częściej wręcz niezbędną w tej pracy, jest znajomość języków obcych.
Jakie masz perspektywy zatrudnienia?
Wszelkiego rodzaju instytucje, związane z gastronomią, hotele, restauracje, kawiarnie, puby lub dyskoteki. Kelnerzy mogą także pracować dla firm cateringowych.
Dodatkowe kwalifikacje umożliwiające uzyskanie nowego zawodu
Technik hotelarstwa (HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie, HGT.06. Realizacja usług w recepcji), Technik organizacji turystyki HGT.07. Przygotowanie imprez i usług turystycznych, HGT.08. Obsługa klienta oraz rozliczanie imprez i usług turystycznych; Technik usług kelnerskich (HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich, HGT.11. Organizacja usług gastronomicznych).
Zawody pokrewne
Pracownik obsługi hotelowej
Dlaczego warto wybrać Szkołę branżową I stopnia Cosinus?
- praktyczna nauka zawodu u najlepszych pracodawców
- bogata oferta zajęć pozalekcyjnych
- tablet dla każdego ucznia
- dopłata do biletu miesięcznego w komunikacji miejskiej,
- stypendia socjalne
- stypendia naukowe
- zeszyty dla każdego ucznia
- komplet podręczników