Szkoła branżowa I stopnia
Zawód: Kucharz
W branżowej szkole I stopnia realizowane jest kształcenie w zakresie jednej kwalifikacji.
Po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu zawodowego, absolwent uzyska dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe, a także otrzyma wykształcenie zasadnicze branżowe.
Absolwenci szkoły branżowej I stopnia będą mogli:
- kontynuować naukę w systemie szkolnym w szkole branżowej II stopnia, lub
- podnosić swoje kwalifikacje w liceum ogólnokształcącym dla dorosłych i jednocześnie aktywizować się na rynku pracy.
W kształceniu zawodowym szczególny nacisk został położony na zajęcia praktyczne.
Nasi uczniowie będą nabywać umiejętności zawodowe w rzeczywistych warunkach pracy u najlepszych pracodawców.
Pracodawca zawiera z uczniem, jako młodocianym pracownikiem, umowę o pracę w celu przygotowania zawodowego. Z tego tytułu uczniowie otrzymują wynagrodzenie.
Symbol cyfrowy zawodu: 512001
Typ szkoły: branżowa szkoła I stopnia
Podbudowa: 8-letnia szkoła podstawowa
Uzyskane wykształcenie: zasadnicze branżowe
Jak wygląda nauka w szkole?
- Nauka trwa 3 lata,
- W każdej klasie system kształcenia jest przemienny.
- Przez jeden tydzień uczeń uczęszcza do szkoły na zajęcia z przedmiotów ogólnokształcących,
- Przez drugi tydzień uczeń realizuje przygotowanie zawodowe w zakładzie pracy.
- W każdym roku szkolnym uczniowie oddelegowani są na czterotygodniowy kurs teoretycznych przedmiotów zawodowych, które uzupełniają cykl kształcenia zawodowego.
Czego uczysz się na zajęciach?
- obliczania wartości odżywczej i energetycznej potraw;
- pobierania surowców i półproduktów do produkcji kulinarnych;
- zabezpieczania przed zepsuciem surowców, półproduktów i wyrobów gotowych;
- oceny surowców, półproduktów i wyrobów gotowych i właściwe gospodarowanie nimi;
- obróbki wstępna surowców (ręczna, mechaniczna, termiczna);
- gastronomicznego rozbioru mięsa różnych zwierząt;
- wykonywania różnymi technikami i metodami - zgodnie z normami surowcowymi - różnych asortymentów potraw z warzyw, owoców i grzybów, mleka i przetworów, jaj, mięsa zwierząt rzeźnych i przetworów mięsnych, dziczyzny, drobiu, ryb oraz potraw z podrobów, potraw półmięsnych i jarskich, wyrobów garmażeryjnych;
- posługiwania się narzędziami, maszynami i urządzeniami przy przygotowywaniu potraw i napojów oraz bieżąca konserwacja tych urządzeń;
- wykańczania, porcjowania, dekorowania i estetycznego wydawania wyrobów kulinarnych;
- sporządzania potraw kuchni regionalnych, kuchni polskiej i innych narodów oraz podstawowych potraw dla różnych diet;
- przygotowywania potraw, napojów i deserów na przyjęcia okolicznościowe;
- utrzymywania na bieżąco czystości na stanowisku pracy (mycie, wyparzanie, suszenie i polerowanie naczyń oraz sprzętu kuchennego), a także porządkowanie pomieszczeń produkcyjnych po zakończeniu pracy;
- przestrzegania przepisów bhp i ppoż. obowiązujących w zakładach żywienia zbiorowego;
- stosowania zasad działań marketingowych w działalności gastronomicznej.
Jakich przedmiotów będziesz się uczyć w zawodzie kucharza?
- Bezpieczeństwo i higiena pracy
- Podstawy żywienia i gastronomii
- Przyjmowanie i magazynowanie żywności
- Przygotowanie dań
- Wydawanie dań
- Język obcy zawodowy
Jakie zdobywasz kwalifikacje?
HGT.02.Przygotowanie i wydawanie dań
Jakie umiejętności, cechy psychologiczne lub uzdolnienia są przydatne w zawodzie ?
Wykonywanie zawodu kucharza wymaga dużej sprawności fizycznej i manualnej oraz koordynacji wzrokowo-ruchowej. Ze względu na charakter produkcji kucharz powinien posiadać wrażliwość węchową i czucie smakowe oraz rozróżniać barwy. Powinna go charakteryzować dokładność , poczucie estetyki i higiena osobista.
Jakie masz perspektywy zatrudnienia?
Praca w lokalach gastronomicznych: restauracje, kawiarnie, bary szybkiej obsługi, hotelowe zakłady gastronomiczne, punkty małej gastronomii, jadłodajnie, gospody, zajazdy, szpitale, domy wypoczynkowe, szkoły, przedszkola, stołówki. Kucharz może pracować też w zakładach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych. W wyniku nabytego doświadczenia może awansować na szefa kuchni.
Dlaczego warto wybrać Szkołę branżową I stopnia Cosinus?
- praktyczna nauka zawodu u najlepszych pracodawców (Dybalski, Zimny Auto Sp.z o.o, Opel, Nastapol, Barbarella, Bosch Service, Volksvagen, Zakład fryzjerski Robertino, sieci handlowe i renomowane firmy budowlane itp.)
- bogata oferta zajęć pozalekcyjnych,
- tablet dla każdego ucznia,
- dopłata do biletu miesięcznego w komunikacji miejskiej,
- stypendia socjalne,
- stypendia naukowe,
- zeszyty dla każdego ucznia,
- komplet podręczników
Dodatkowe kwalifikacje umożliwiające uzyskanie nowego zawodu
Technik żywienia i usług gastronomicznych (TG.16. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych).
Zawody pokrewne
Cukiernik | Piekarz
Szkoły branżowe I stopnia ruszyły w polskim systemie oświaty 1 września 2017 roku, zastąpiły one wcześniej funkcjonujące szkoły zawodowe.
Nauka w szkole branżowej I stopnia trwa trzy lata i jest bezpłatna. Do nauki w szkole zapraszamy absolwentów 8-letniej szkoły podstawowej.
Jak wygląda nauka w szkole?
- Nauka trwa 3 lata,
- W każdej klasie system kształcenia jest przemienny:
- przez jeden tydzień uczniowie uczęszczają do szkoły na zajęcia z przedmiotów ogólnokształcących
- przez drugi tydzień uczniowie realizują przygotowanie zawodowe w zakładzie pracy
- W każdym roku szkolnym uczniowie oddelegowani są na czterotygodniowy kurs teoretycznych przedmiotów zawodowych, które uzupełniają cykl kształcenia zawodowego.
W branżowej szkole I stopnia realizowane jest kształcenie w zakresie jednej kwalifikacji.
Po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu zawodowego, absolwent uzyska dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe, a także otrzyma wykształcenie zasadnicze branżowe.
Absolwenci szkoły branżowej I stopnia będą mogli:
- kontynuować naukę w systemie szkolnym w szkole branżowej II stopnia
- podnosić swoje kwalifikacje w liceum ogólnokształcącym dla dorosłych i jednocześnie aktywizować się na rynku pracy.
W kształceniu zawodowym szczególny nacisk został położony na zajęcia praktyczne.
Nasi uczniowie będą nabywać umiejętności zawodowe w rzeczywistych warunkach pracy u najlepszych pracodawców. Pracodawca zawiera z uczniem, jako młodocianym pracownikiem, umowę o pracę w celu przygotowania zawodowego. Z tego tytułu uczniowie otrzymują miesięczne wynagrodzenie, prawo do urlopu, świadczeń emerytalnych i zdrowotnych. Umowa o pracę gwarantuje ochronę pracownika w oparciu o Kodeks Pracy.
Kucharz
Sporządza różnego rodzaju potrawy, ciasta, napoje i desery z zastosowaniem narzędzi, maszyn i urządzeń w zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych. Praca w tym zawodzie wymaga dokładności oraz umiejętności współpracy z innymi pracownikami.
Symbol cyfrowy zawodu: 512001
Typ szkoły: branżowa szkoła I stopnia
Podbudowa: 8-letnia szkoła podstawowa
Uzyskane wykształcenie: zasadnicze branżowe
Czego uczysz się na zajęciach?
- obliczania wartości odżywczej i energetycznej potraw
- pobierania surowców i półproduktów do produkcji kulinarnych
- zabezpieczania przed zepsuciem surowców, półproduktów i wyrobów gotowych
- oceny surowców, półproduktów i wyrobów gotowych i właściwe gospodarowanie nimi
- obróbki wstępna surowców (ręczna, mechaniczna, termiczna)
- gastronomicznego rozbioru mięsa różnych zwierząt
- wykonywania różnymi technikami i metodami - zgodnie z normami surowcowymi - różnych asortymentów potraw z warzyw, owoców i grzybów, mleka i przetworów, jaj, mięsa zwierząt rzeźnych i przetworów mięsnych, dziczyzny, drobiu, ryb oraz potraw z podrobów, potraw półmięsnych i jarskich, wyrobów garmażeryjnych
- posługiwania się narzędziami, maszynami i urządzeniami przy przygotowywaniu potraw i napojów oraz bieżąca konserwacja tych urządzeń
- wykańczania, porcjowania, dekorowania i estetycznego wydawania wyrobów kulinarnych
- sporządzania potraw kuchni regionalnych, kuchni polskiej i innych narodów oraz podstawowych potraw dla różnych diet
- przygotowywania potraw, napojów i deserów na przyjęcia okolicznościowe
- utrzymywania na bieżąco czystości na stanowisku pracy (mycie, wyparzanie, suszenie i polerowanie naczyń oraz sprzętu kuchennego), a także porządkowanie pomieszczeń produkcyjnych po zakończeniu pracy
- przestrzegania przepisów BHP i przeciwpożarowych obowiązujących w zakładach żywienia zbiorowego
- stosowania zasad działań marketingowych w działalności gastronomicznej
Jakie zdobywasz kwalifikacje?
HGT.02.Przygotowanie i wydawanie dań
Jakie umiejętności, cechy psychologiczne lub uzdolnienia są przydatne w zawodzie?
Wykonywanie zawodu kucharza wymaga dużej sprawności fizycznej i manualnej oraz koordynacji wzrokowo-ruchowej. Ze względu na charakter produkcji kucharz powinien posiadać wrażliwość węchową i czucie smakowe oraz rozróżniać barwy. Powinna go charakteryzować dokładność, poczucie estetyki i higiena osobista.
Jakie masz perspektywy zatrudnienia?
Praca w lokalach gastronomicznych: restauracje, kawiarnie, bary szybkiej obsługi, hotelowe zakłady gastronomiczne, punkty małej gastronomii, jadłodajnie, gospody, zajazdy, szpitale, domy wypoczynkowe, szkoły, przedszkola, stołówki. Kucharz może pracować też w zakładach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych. W wyniku nabytego doświadczenia może awansować na szefa kuchni.
Zawody pokrewne
Cukiernik | Piekarz
Dlaczego warto wybrać Szkołę branżową I stopnia Cosinus?
- praktyczna nauka zawodu u najlepszych pracodawców
- bogata oferta zajęć pozalekcyjnych
- tablet dla każdego ucznia
- dopłata do biletu miesięcznego w komunikacji miejskiej
- stypendia socjalne
- stypendia naukowe
- zeszyty dla każdego ucznia
- komplet podręczników