Szkoła branżowa I stopnia
Zawód: Piekarz
W branżowej szkole I stopnia realizowane jest kształcenie w zakresie jednej kwalifikacji.
Po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu zawodowego, absolwent uzyska dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe, a także otrzyma wykształcenie zasadnicze branżowe.
Absolwenci szkoły branżowej I stopnia będą mogli:
- kontynuować naukę w systemie szkolnym w szkole branżowej II stopnia, lub
- podnosić swoje kwalifikacje w liceum ogólnokształcącym dla dorosłych i jednocześnie aktywizować się na rynku pracy.
W kształceniu zawodowym szczególny nacisk został położony na zajęcia praktyczne.
Nasi uczniowie będą nabywać umiejętności zawodowe w rzeczywistych warunkach pracy u najlepszych pracodawców.
Pracodawca zawiera z uczniem, jako młodocianym pracownikiem, umowę o pracę w celu przygotowania zawodowego. Z tego tytułu uczniowie otrzymują wynagrodzenie.
Symbol cyfrowy zawodu: 751204
Typ szkoły: branżowa szkoła I stopnia
Podbudowa: 8-letnia szkoła podstawowa
Uzyskane wykształcenie: zasadnicze branżowe
Jak wygląda nauka w szkole?
- Nauka trwa 3 lata,
- W każdej klasie system kształcenia jest przemienny.
- Przez jeden tydzień uczeń uczęszcza do szkoły na zajęcia z przedmiotów ogólnokształcących,
- Przez drugi tydzień uczeń realizuje przygotowanie zawodowe w zakładzie pracy.
- W każdym roku szkolnym uczniowie oddelegowani są na czterotygodniowy kurs teoretycznych przedmiotów zawodowych, które uzupełniają cykl kształcenia zawodowego.
Czego uczysz się na zajęciach?
- oceniania przydatności produkcyjnej surowców podstawowych i pomocniczych,
- ustalania zapotrzebowania na surowce do produkcji;
- przygotowywania surowców do produkcji;
- wytwarzania ciast na różne rodzaje pieczywa w określonych warunkach techniczno-organizacyjnych piekarni;
- dzielenia ciasta na kęsy, formowanie kęsów, prowadzenie rozrostu uformowanych kęsów ciasta na różne rodzaje pieczywa;
- wypiekania rozrośniętych kęsów ciasta w różnych typach pieców piekarskich;
- schładzania, krojenia i pakowania pieczywa;
- oceniania stopnia dojrzałości półproduktów piekarskich do dalszego przerobu;
- oceniania jakości półproduktów i pieczywa, jego zgodności z wymogami przepisów technologicznych i norm;
- zapobiegania powstawaniu wad pieczywa i odstępstw od określonej normatywnie jakości;
- obsługiwania maszyn i urządzeń występujących w piekarniach;
- oceniania sprawności techniczno-technologicznej maszyn i urządzeń piekarskich;
- utrzymywania porządku i czystości na stanowiskach pracy oraz przestrzeganie zasad bhp i ppoż.;
- organizowania i nadzorowania pracy brygad produkcyjnych;
- prowadzenia rozliczeń technologicznych zużycia surowców do produkcji pieczywa i dokumentacji produkcyjnej;
- utrzymywania stałej współpracy z kierownictwem zakładu, służbami zaopatrzenia, zbytu, technicznymi.
Jakich przedmiotów będziesz się uczyć w zawodzie piekarza?
- Bezpieczeństwo i higiena pracy
- Podstawy przemysłu spożywczego
- Magazynowanie surowców piekarskich, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych
- Wytwarzanie ciast na wyroby piekarskie
- Obrabianie kęsów ciasta
- Przygotowanie kęsów ciasta do wypieku i wypiek
- Przygotowanie pieczywa do dystrybucji
- Język obcy zawodowy
Jakie zdobywasz kwalifikacje?
SPC.03. Produkcja wyrobów piekarskich
Jakie umiejętności, cechy psychologiczne lub uzdolnienia są przydatne w zawodzie ?
Od piekarza wymagana jest sprawność fizyczna oraz sensomotoryczna. W ocenie jakości wyprodukowanych wyrobów powinien posługiwać się czuciem smakowym , wrażliwością węchową i czuciem dotykowym a także zręcznością manualną.
Jakie masz perspektywy zatrudnienia?
Praca w zakładach piekarskich, , zakładach gastronomicznych. Możliwość prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
Dlaczego warto wybrać Szkołę branżową I stopnia Cosinus?
- praktyczna nauka zawodu u najlepszych pracodawców (Dybalski, Zimny Auto Sp.z o.o, Opel, Nastapol, Barbarella, Bosch Service, Volksvagen, Zakład fryzjerski Robertino, sieci handlowe i renomowane firmy budowlane itp.)
- bogata oferta zajęć pozalekcyjnych,
- tablet dla każdego ucznia,
- dopłata do biletu miesięcznego w komunikacji miejskiej,
- stypendia socjalne,
- stypendia naukowe,
- zeszyty dla każdego ucznia,
- komplet podręczników
Dodatkowe kwalifikacje umożliwiające uzyskanie nowego zawodu
Technik technologii żywności (TG.17. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych )
Zawody pokrewne
Cukiernik | Kucharz
Szkoły branżowe I stopnia ruszyły w polskim systemie oświaty 1 września 2017 roku, zastąpiły one wcześniej funkcjonujące szkoły zawodowe.
Nauka w szkole branżowej I stopnia trwa trzy lata i jest bezpłatna. Do nauki w szkole zapraszamy absolwentów 8-letniej szkoły podstawowej.
Jak wygląda nauka w szkole?
- Nauka trwa 3 lata,
- W każdej klasie system kształcenia jest przemienny:
- przez jeden tydzień uczniowie uczęszczają do szkoły na zajęcia z przedmiotów ogólnokształcących
- przez drugi tydzień uczniowie realizują przygotowanie zawodowe w zakładzie pracy
- W każdym roku szkolnym uczniowie oddelegowani są na czterotygodniowy kurs teoretycznych przedmiotów zawodowych, które uzupełniają cykl kształcenia zawodowego.
W branżowej szkole I stopnia realizowane jest kształcenie w zakresie jednej kwalifikacji.
Po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu zawodowego, absolwent uzyska dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe, a także otrzyma wykształcenie zasadnicze branżowe.
Absolwenci szkoły branżowej I stopnia będą mogli:
- kontynuować naukę w systemie szkolnym w szkole branżowej II stopnia
- podnosić swoje kwalifikacje w liceum ogólnokształcącym dla dorosłych i jednocześnie aktywizować się na rynku pracy.
W kształceniu zawodowym szczególny nacisk został położony na zajęcia praktyczne.
Nasi uczniowie będą nabywać umiejętności zawodowe w rzeczywistych warunkach pracy u najlepszych pracodawców. Pracodawca zawiera z uczniem, jako młodocianym pracownikiem, umowę o pracę w celu przygotowania zawodowego. Z tego tytułu uczniowie otrzymują miesięczne wynagrodzenie, prawo do urlopu, świadczeń emerytalnych i zdrowotnych. Umowa o pracę gwarantuje ochronę pracownika w oparciu o Kodeks Pracy.
Piekarz
Piekarz prowadzi procesy i wykonuje czynności związane z wytwarzaniem różnych rodzajów pieczywa przy użyciu odpowiednich maszyn, urządzeń i sprzętu, rozlicza zużycie surowców do produkcji pieczywa. Odpowiada również za produkcję galanterii piekarskiej takiej jak rogale, chałki, bułki słodkie i drożdżówki.
Symbol cyfrowy zawodu: 751204
Typ szkoły: branżowa szkoła I stopnia
Podbudowa: 8-letnia szkoła podstawowa
Uzyskane wykształcenie: zasadnicze branżowe
Czego uczysz się na zajęciach?
- oceniania przydatności produkcyjnej surowców podstawowych i pomocniczych
- ustalania zapotrzebowania na surowce do produkcji
- przygotowywania surowców do produkcji
- wytwarzania ciast na różne rodzaje pieczywa w określonych warunkach techniczno-organizacyjnych piekarni
- dzielenia ciasta na kęsy, formowanie kęsów, prowadzenie rozrostu uformowanych kęsów ciasta na różne rodzaje pieczywa
- wypiekania rozrośniętych kęsów ciasta w różnych typach pieców piekarskich
- schładzania, krojenia i pakowania pieczywa
- oceniania stopnia dojrzałości półproduktów piekarskich do dalszego przerobu
- oceniania jakości półproduktów i pieczywa, jego zgodności z wymogami przepisów technologicznych i norm
- zapobiegania powstawaniu wad pieczywa i odstępstw od określonej normatywnie jakości
- obsługiwania maszyn i urządzeń występujących w piekarniach
- oceniania sprawności techniczno-technologicznej maszyn i urządzeń piekarskich
- utrzymywania porządku i czystości na stanowiskach pracy oraz przestrzeganie zasad BHP i przeciwpożarowej
- organizowania i nadzorowania pracy brygad produkcyjnych
- prowadzenia rozliczeń technologicznych zużycia surowców do produkcji pieczywa i dokumentacji produkcyjnej
- utrzymywania stałej współpracy z kierownictwem zakładu, służbami zaopatrzenia, zbytu, technicznymi
Jakie zdobywasz kwalifikacje?
SPC.03. Produkcja wyrobów piekarskich
Jakie umiejętności, cechy psychologiczne lub uzdolnienia są przydatne w zawodzie?
Od piekarza wymagana jest sprawność fizyczna oraz sensomotoryczna. W ocenie jakości wyprodukowanych wyrobów powinien posługiwać się czuciem smakowym, wrażliwością węchową i czuciem dotykowym, a także zręcznością manualną.
Jakie masz perspektywy zatrudnienia?
Praca w zakładach piekarskich i zakładach gastronomicznych. Możliwość prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
Dodatkowe kwalifikacje umożliwiające uzyskanie nowego zawodu
Technik technologii żywności (TG.17. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych).
Zawody pokrewne
Cukiernik | Kucharz
Dlaczego warto wybrać Szkołę branżową I stopnia Cosinus?
- praktyczna nauka zawodu u najlepszych pracodawców
- bogata oferta zajęć pozalekcyjnych
- tablet dla każdego ucznia
- dopłata do biletu miesięcznego w komunikacji miejskiej
- stypendia socjalne
- stypendia naukowe
- zeszyty dla każdego ucznia
- komplet podręczników