On-line - Dietetyka - podstawy
Zawód: DIETETYK
Podczas szkolenia dowiesz się jakich narzędzi używać i jakich zasad się trzymać, żeby skomponować indywidualny i zbilansowany jadłospis, który pomoże schudnąć, poprawić zdrowie lub dodać energii. Poznasz również metody, które pomagają na efektywne wprowadzanie zaleceń i dokonywanie długotrwałych zmian zamiast wpadania w pułapki cudownych diet kończących się efektem jo-jo.
Dla kogo?
Kurs skierowany jest do osób, które chciałyby poszerzyć swoją wiedzę w zakresie wpływu żywienia na zdrowie, samopoczucie, sylwetkę i inne aspekty funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jest to wiedza przydatna dla każdego z nas w odniesieniu do planowania żywienia swojego i osób z najbliższego otoczenia, ale może to być również pierwszy krok do pracy w zawodzie dietetyka.
Program szkolenia
I Moduł (4h)
- Podstawy anatomii człowieka ze szczególny uwzględnieniem budowy układu pokarmowego
- Podstawy fizjologii i patofizjologii człowieka
- Podstawy biochemii w odniesieniu do żywienia
II Moduł (4h)
- Charakterystyka białek
- Charakterystyka węglowodanów
- Charakterystyka tłuszczów
- Witaminy i składniki mineralne
- Inne składniki pokarmowe
- Podział produktów spożywczych na grupy
- Gospodarka wodno-elektrolitowa oraz równowaga kwasowo-zasadowa organizmu
III Moduł (4h)
- Piramida żywienia – w jaki sposób jej używać
- Potrzeby energetyczne i odżywcze organizmu
- Zasady planowania jadłospisów i zaleceń żywieniowych w zależności od odbiorcy
- Indywidualny dobór suplementacji dla pacjenta – czym się kierować
IV Moduł (4h)
- Psychologiczne i społeczne aspekty wpływające na wprowadzanie zaleceń
- Metody wspomagające efektywną komunikację i współpracę z pacjentem
- Charakterystyka wybranych diet i trendów w dietetyce w odniesieniu do evidence-based medicine (EBM)
Korzyści:
- Zdobędziesz podstawową wiedzę na temat budowy i funkcjonowania ludzkiego ciała oraz wpływu żywienia na organizm.
- Poznasz mechanizmy wpływu różnych składników diety na zdrowie, samopoczucie i sylwetkę.
- Zdobędziesz praktyczną wiedzę dotyczącą planowania żywienia z wykorzystanie różnych narzędzi.
- Zdobędziesz wiedzę z zakresu indywidualnego podejścia do pacjenta i wykorzystania metod prowadzących do efektywnej i satysfakcjonującej współpracy.
- Nauczysz się krytycznej oceny ogromu informacji dostępnych np. w Internecie i szukania wiarygodnych źródeł wiedzy.
- Będziesz mieć możliwość dyskusji i zadawania pytań na interesujące Cię tematy.
Co po szkoleniu?
Kurs pozwala uzupełnić wiedzę niezbędną do pracy jako dietetyk. Jest również przydatna przy zmianie własnych nawyków, oraz wsparciu swoich najbliższych w stworzeniu profesjonalnej diety. To także znakomity wstęp do dalszej edukacji w zakresie zdrowego żywienia.
Termin: 10, 11, 12, 13 grudnia 2024, godz. 16:00 - 20:00
Czas trwania szkolenia: 16 godzin (4 dni)
Cena: 299 zł
Dla słuchaczy Szkół Cosinus 10% zniżki
Zapisy i informacje na oosir@cosinus.pl oraz pod nr telefonu 797 995 486.
Dopełnieniem zapisu jest wpłata kwoty należnej za kurs na konto o numerze:
17 1240 3116 1111 0011 3006 9404 Bank Pekao
w tytule przelewu należy podać Imię i Nazwisko uczestnika oraz nazwę kursu.
Potwierdzenie przelewu należy przesłać na adres e-mail: oosir@cosinus.pl
Podczas szkolenia dowiesz się jakich narzędzi używać i jakich zasad się trzymać, żeby skomponować indywidualny i zbilansowany jadłospis, który pomoże schudnąć, poprawić zdrowie lub dodać energii. Poznasz również metody, które pomagają na efektywne wprowadzanie zaleceń i dokonywanie długotrwałych zmian zamiast wpadania w pułapki cudownych diet kończących się efektem jo-jo.
Dla kogo?
Kurs skierowany jest do osób, które chciałyby poszerzyć swoją wiedzę w zakresie wpływu żywienia na zdrowie, samopoczucie, sylwetkę i inne aspekty funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jest to wiedza przydatna dla każdego z nas w odniesieniu do planowania żywienia swojego i osób z najbliższego otoczenia, ale może to być również pierwszy krok do pracy w zawodzie dietetyka.
Program szkolenia
I Moduł (4h)
- Podstawy anatomii człowieka ze szczególny uwzględnieniem budowy układu pokarmowego
- Podstawy fizjologii i patofizjologii człowieka
- Podstawy biochemii w odniesieniu do żywienia
II Moduł (4h)
- Charakterystyka białek
- Charakterystyka węglowodanów
- Charakterystyka tłuszczów
- Witaminy i składniki mineralne
- Inne składniki pokarmowe
- Podział produktów spożywczych na grupy
- Gospodarka wodno-elektrolitowa oraz równowaga kwasowo-zasadowa organizmu
III Moduł (4h)
- Piramida żywienia – w jaki sposób jej używać
- Potrzeby energetyczne i odżywcze organizmu
- Zasady planowania jadłospisów i zaleceń żywieniowych w zależności od odbiorcy
- Indywidualny dobór suplementacji dla pacjenta – czym się kierować
IV Moduł (4h)
- Psychologiczne i społeczne aspekty wpływające na wprowadzanie zaleceń
- Metody wspomagające efektywną komunikację i współpracę z pacjentem
- Charakterystyka wybranych diet i trendów w dietetyce w odniesieniu do evidence-based medicine (EBM)
Korzyści:
- Zdobędziesz podstawową wiedzę na temat budowy i funkcjonowania ludzkiego ciała oraz wpływu żywienia na organizm.
- Poznasz mechanizmy wpływu różnych składników diety na zdrowie, samopoczucie i sylwetkę.
- Zdobędziesz praktyczną wiedzę dotyczącą planowania żywienia z wykorzystanie różnych narzędzi.
- Zdobędziesz wiedzę z zakresu indywidualnego podejścia do pacjenta i wykorzystania metod prowadzących do efektywnej i satysfakcjonującej współpracy.
- Nauczysz się krytycznej oceny ogromu informacji dostępnych np. w Internecie i szukania wiarygodnych źródeł wiedzy.
- Będziesz mieć możliwość dyskusji i zadawania pytań na interesujące Cię tematy.
Co po szkoleniu?
Kurs pozwala uzupełnić wiedzę niezbędną do pracy jako dietetyk. Jest również przydatna przy zmianie własnych nawyków, oraz wsparciu swoich najbliższych w stworzeniu profesjonalnej diety. To także znakomity wstęp do dalszej edukacji w zakresie zdrowego żywienia.
Termin: 10, 11, 12, 13 grudnia 2024, godz. 16:00 - 20:00
Czas trwania szkolenia: 16 godzin (4 dni)
Cena: 299 zł
Dla słuchaczy Szkół Cosinus 10% zniżki
Zapisy i informacje na oosir@cosinus.pl oraz pod nr telefonu 797 995 486.
Dopełnieniem zapisu jest wpłata kwoty należnej za kurs na konto o numerze:
17 1240 3116 1111 0011 3006 9404 Bank Pekao
w tytule przelewu należy podać Imię i Nazwisko uczestnika oraz nazwę kursu.
Potwierdzenie przelewu należy przesłać na adres e-mail: oosir@cosinus.pl