On-line - Zasady żywienia osób starszych
Wraz z wiekiem zmienia się funkcjonowanie naszych narządów, odporność ulega zmniejszeniu, słabnie układ ruchowy oraz wzrasta zapotrzebowanie na wybrane witaminy i składniki odżywcze. Prawidłowo skomponowany jadłospis i stosowanie zasad żywieniowych dla tej grupy wiekowej może niwelować te negatywne skutki, czego dowiesz się dołączając do naszego szkolenia.
Dla kogo?
Dla osób opiekujących się osobami starszymi, dla osób zainteresowanych dietetyką i medycyną lub pracujących w tych branżach
Plan szkolenia:
- Przegląd zmian w organizmie osób starszych.
- Wpływ żywienia na zdrowie
- Rola zdrowej diety w utrzymaniu zdrowia osób starszych.
- Zasady składania jadłospisów
- Zapobieganie niedożywieniu i odwodnieniu
- Identyfikacja czynników ryzyka i strategie zapobiegania.
- Dodatkowe potrzeby żywieniowe osób starszych.
- Rola opiekunów
Korzyści:
- Zrozumienie specyficznych potrzeb żywieniowych osób starszych może pomóc w budowaniu lepszych relacji z nimi, poprzez bardziej świadome podejście do wspólnych posiłków.
- Nabycie umiejętności w zakresie składania zbilansowanych posiłków dla osób starszych może przyczynić się do rozwoju kreatywności w kuchni i poszerzenia repertuaru potraw, które są nie tylko zdrowe, ale także smaczne i atrakcyjne wizualnie.
- Poznanie strategii zapobiegania niedożywieniu i odwodnieniu u osób starszych może przyczynić się do poprawy ich jakości życia i zdrowia, co może zmniejszyć obciążenie opiekunów i systemu opieki zdrowotnej.
- Uczestnictwo w kursie może otworzyć nowe możliwości zawodowe, na przykład jako specjalista ds. żywienia osób starszych lub konsultant ds. opieki nad osobami starszymi, w ramach coraz bardziej zróżnicowanego rynku opieki zdrowotnej i społecznej.
- Poszerzenie wiedzy na temat żywienia osób starszych może również przynieść korzyści osobiste, pomagając w zrozumieniu i lepszym wsparciu bliskich osób starszych w ich codziennym życiu, a także zachęcając do bardziej świadomego dbania o własne zdrowie na przyszłość.
Co po kursie?
Po kursie uczestnicy będą mieli możliwość lepiej opiekować się osobami starszymi. Zarówno osoby chcące wspomóc swoich najbliższych jak i profesjonalni opiekunowie osób starszych zdobędą wiedzę dotyczącą właściwego żywienia.
Termin: 5 lutego 2025r., godz. 10:00 - 15:00
Czas trwania szkolenia: 5 godzin
Cena: 349 zł
Szkolenie w trybie on-line.
Dla słuchaczy Szkół Cosinus 10% zniżki
Zapisy odbywają się poprzez stronę Strona Główna - KursBox
W przypadku pytań prosimy o kontakt mailowy bok@kursbox.pl
lub telefoniczny: 797 995 486, 453 037 680.
Wraz z wiekiem zmienia się funkcjonowanie naszych narządów, odporność ulega zmniejszeniu, słabnie układ ruchowy oraz wzrasta zapotrzebowanie na wybrane witaminy i składniki odżywcze. Prawidłowo skomponowany jadłospis i stosowanie zasad żywieniowych dla tej grupy wiekowej może niwelować te negatywne skutki, czego dowiesz się dołączając do naszego szkolenia.
Dla kogo?
Dla osób opiekujących się osobami starszymi, dla osób zainteresowanych dietetyką i medycyną lub pracujących w tych branżach
Plan szkolenia:
- Przegląd zmian w organizmie osób starszych.
- Wpływ żywienia na zdrowie
- Rola zdrowej diety w utrzymaniu zdrowia osób starszych.
- Zasady składania jadłospisów
- Zapobieganie niedożywieniu i odwodnieniu
- Identyfikacja czynników ryzyka i strategie zapobiegania.
- Dodatkowe potrzeby żywieniowe osób starszych.
- Rola opiekunów
Korzyści:
- Zrozumienie specyficznych potrzeb żywieniowych osób starszych może pomóc w budowaniu lepszych relacji z nimi, poprzez bardziej świadome podejście do wspólnych posiłków.
- Nabycie umiejętności w zakresie składania zbilansowanych posiłków dla osób starszych może przyczynić się do rozwoju kreatywności w kuchni i poszerzenia repertuaru potraw, które są nie tylko zdrowe, ale także smaczne i atrakcyjne wizualnie.
- Poznanie strategii zapobiegania niedożywieniu i odwodnieniu u osób starszych może przyczynić się do poprawy ich jakości życia i zdrowia, co może zmniejszyć obciążenie opiekunów i systemu opieki zdrowotnej.
- Uczestnictwo w kursie może otworzyć nowe możliwości zawodowe, na przykład jako specjalista ds. żywienia osób starszych lub konsultant ds. opieki nad osobami starszymi, w ramach coraz bardziej zróżnicowanego rynku opieki zdrowotnej i społecznej.
- Poszerzenie wiedzy na temat żywienia osób starszych może również przynieść korzyści osobiste, pomagając w zrozumieniu i lepszym wsparciu bliskich osób starszych w ich codziennym życiu, a także zachęcając do bardziej świadomego dbania o własne zdrowie na przyszłość.
Co po kursie?
Po kursie uczestnicy będą mieli możliwość lepiej opiekować się osobami starszymi. Zarówno osoby chcące wspomóc swoich najbliższych jak i profesjonalni opiekunowie osób starszych zdobędą wiedzę dotyczącą właściwego żywienia.
Termin: 5 lutego 2025r., godz. 10:00 - 15:00
Czas trwania szkolenia: 5 godzin
Cena: 349 zł
Szkolenie w trybie on-line.
Dla słuchaczy Szkół Cosinus 10% zniżki
Zapisy odbywają się poprzez stronę Strona Główna - KursBox
W przypadku pytań prosimy o kontakt mailowy bok@kursbox.pl
lub telefoniczny: 797 995 486, 453 037 680.